12 січня 2023 р. 20:43

Міжнародна федерація журналістів вважає закон "Про медіа" небезпечним для преси

Фото: Детектор медіа

(Фото: Детектор медіа)

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) вважає, що президент Володимир Зеленський підписав суперечливий закон, який розширює повноваження уряду контролювати засоби масової інформації.

Про це повідомили в Національній спілці журналістів України.

Там зазначили, що Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) приєднується до своїх українських філій, Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежна Медіапрофспілка України (НМПУ), закликаючи уряд переглянути нове законодавство та розпочати розвернутий інклюзивний діалог із журналістськими спілками та медіасектором.

Генеральний секретар МФЖ Ентоні Беланжер попередив, що закон матиме негативний вплив на свободу слова.

Ми надзвичайно стурбовані авторитарним дрейфом української влади щодо ЗМІ та журналістів. Хоча нове законодавство покликане імплементувати європейську директиву, воно може створити системні проблеми для демократії в Україні, оскільки розширює державний контроль над медіа.
Зазначив Беланжер.

На думку експертів МФЖ, закон наділяє регулятора - Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, члени якої призначаються президентом і Верховною Радою України, ширшими повноваженнями щодо українського медіапростору.

Так відповідно до цього закону Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зможе без судового розгляду тимчасово забороняти роботу інтернет-ЗМІ та вимагати від інтернет-провайдерів блокувати доступ до інтернет-видань. видати обов’язкові до виконання приписи редакціям ЗМІ, врегулювати роботу операторів кабельного та онлайн-телебачення, скасувати реєстрацію друкованих ЗМІ.

Раніше Національна спілка журналістів України висловила занепокоєння через законопроєкт "Про медіа". В день прийняття Закону Верховною Радою, 13 грудня, НСЖУ опублікувала заяву в якій йдеться про те, що на жодне засідання не було запрошено журналістів чи інших працівників ЗМІ, які справедливо критикують закон. Самі засідання відбувалися в непрозорий спосіб – без загальнодоступної трансляції. Нову редакцію закону не було завчасно оприлюднено, як не було проведено й обговорень ані з ключовими зацікавленими особами, ані з громадськістю.

29 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 2693-д "Про медіа".

Кирило Бойко