13 грудня 2022 р. 19:17

Рада ухвалила закон "Про медіа"

Фото: euvsdisinfo.

(Фото: euvsdisinfo.)

Верховна Рада України на засіданні 13 грудня ухвалила в цілому закон "Про медіа", який позиціонується як необхідний для початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу, але неодноразово був розкритикований українськими журналістами.

Закон підтримали 299 народних депутатів. Зокрема, з фракції  "Слуга народу" за проголосували 195 нардепів, "Європейська солідарність" – 18, "Батьківщина" – дев'ять, "Платформа за життя"  – 15, "За майбутнє" - 11, "Голос" – 14, "Довіра" – 15, "Відновлення України" – 12, позафракційні – 10.

В залі до закону було прийнято правки, тому остаточної версії закону ще не опубліковано.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що Кабінет Міністрів України визначив закон як пріоритетний і такий, що спрямований на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Втім, Національна спілка журналістів України, коментуючи прийняття закону наголосила, що  робитиме все можливе, аби трактування закону не створювали загроз для свободи слова в Україні.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зазначив, що порівняльну таблицю до законопроєкту про медіа, яка станом на 12 грудня складалася з 959 сторінок, надав у розпорядження НСЖУ один із народних депутатів. Натомість, офіційно ані цей документ, ані оновлену версію законопроєкту, станом на вчора, не був опублікований.

Він також зазначив, що цей закон може кардинально змінити медіаландшафт, суттєво вплинути на роботу журналістів та запровадити для ЗМІ нові механізми покарання. А також закон, за його словами, спричинить для ЗМІ, які з ним не знайомі і думку яких не враховано, безліч проблем.

18 листопада одеські журналісти зібрали брифінг, на якому висловилися за мораторій на зміни в законодавстві щодо свободи слова. На думку працівників ЗМІ, закон несе пряму загрозу свободі слова та роботі журналістів.

Головний редактор видання Інтент Валерій Болган тоді зауважив, що під егідою вступу до ЄС автори змін можуть прийняти ще більш жорсткі заборони, аніж того вимагають європейські партнери.

У серпні НСЖУ розкритикувало закон, назвавши його кроком назад від стандартів свободи слова, до якої звикли журналісти в Україні.

Кирило Бойко